Drömmar…

Drömmar…
 

 

Den egna familjen är det viktigaste i livet! Om detta råder mycket stor samstämmighet både hos vattenfallare och hos unga svenskar. Bland de intervjuade inom Vattenfall är enigheten bedövande vare sig man är man eller kvinna, ung eller gammal, chef, säljare, datatekniker eller linjemontör. För att citera en kvinnlig civilingenjör på Råcksta:
- Det är familjen som är navet, som är basen – det är där stadgan finns.

Kanske något förvånande ligger det näst vanligaste svaret på frågan vad som är viktigast i livet och nosar familjen i hasorna: Nämligen arbetet. Det finns faktiskt de som tycker att arbetet är det allt överskuggande viktiga i livet. Som en medelålders driftingenjör formulerar det:
- Hela samhällsstrukturen är ju uppbyggd på att man ska ha ett arbete. Vi människor är ju skapta på det sättet. Eller som den 57 åriga kvinnliga ekonomen frankt påstår:
- Arbeta, det är detsamma som att leva.

Det är viktigt att notera att det är de lite äldre och medelålders som sätter vikten av att ha ett arbete före mycket annat i livet. Dessa skiljer sig i någon mån från de intervjuade ungdomarna som trots arbetslöshet och lågkonjunktur sätter arbetet längre ner på skalan.Det gäller även när vi ber de unga försöka sia om den egna framtiden genom att fråga vad dom tror är viktigast i livet vid 35. Skillnad i synsätt mellan generationerna är tydlig. Det syns inte alltid i statistiken, men väl i hur de resonerar. En ung man på Råcksta formulerar avvägningen på följande sätt:
- Jobbet är ju en del av livet men familjen betyder i stort sett allt – utan familjen skulle man ju inte klara av att arbeta.

Synen på arbetet som en plikt lever hos många av de äldre intervjuade. Någon talar om det lutherska arvet, andra om arbetet som identitetskapare eller en del av personligheten. En 60-åring i Motala konstaterar lakoniskt:
- I vårt samhällssystem värderas vi ju genom vårt arbete – rätt eller fel.

En 44-årig civilingenjör i Trollhättan sammanfattar mångas ståndpunkt när det gäller arbete:
- Det handlar om pliktkänsla, att göra rätt för sig, vara på plats. Men det ska vara kul, man ska ha roligt tillsammans, det får inte finnas för mycket allvar. Sedan måste arbetet vara vettigt, det ska bidra till något, till exempel en bättre miljö.

 

©2003 Bi Puranen